-  Budakeszi Arborétum Facebook odala

Február 29-én kinyit az arborétum! Elkészült az idei programajánlónk.

Téli madarászat, madárgyűrűzés (2020. február 23.)
Forró tea, teasütemény, pogácsa, madármegfigyelés, madárgyűrűzés. Pontos részleteket az esemény előtti héten olvashatnak.

Tavaszi szünet, Húsvét (2020. április 8-14.)    
A családi programok a nagypénteki „húsvéti tojásdíszek” készítésével kezdődnek.
A gyermekek számára gyönyörű környezet áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára, hétfőn pedig a húsvéti nyúlfészek keresésére. Minden gyermek számára rejt egy „nyúlfészket” az erdő! Az állatsimogatóban bárányok és nyuszik simogatására is lehetőség lesz. Idén is mindenki elhelyezheti a tojás díszét az arborétumi tojásfára.

Húsvét

A Föld napja a Budakeszi Arborétumban (április 24 – 26. )

A program részleteiről és a részvétel később a honlapon lehet részletesen tájékozódni.

Majális (2020. május 1.)           
Ideje lazítani! Az arborétum május elején az egyik legvitálisabb időszakában van. Kiváló pihenési, pokrócos piknikezési lehetőséget kínálunk. Kulturális programokkal, gyermek színdarabbal, gyermekjátékokkal, népi játékokkal, íjászattal, vetélkedőkkel várjuk Látogatóinkat. A focipályán légvárban ugrálhatnak a gyerekek; a foodtruckban készített finomságok teljessé tehetik a kellemes időtöltést. Az állatsimogatóban továbbra is várják a kis kedvencek a finom falatokat és a simogatást. Ünnepélyes májusfa állításra is sor kerül, amikor a párok meglephetik egymást egy aprósággal.

Anyák napja (2020. május 3.)
Kézműves asztalunknál minden gyermek elkészítheti ajándékát édesanyjának.
Készülhetnek egy szép verssel, mondókával, ebben szintén segítségére leszünk a bátor gyermekeknek.

Az esélyegyenlőség fontosságát hangsúlyozva ezen a napon kiemelt figyelmet fordítunk a fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű társainkra, segítve számukra az arborétum bejárását és megismerését. Az esemény részleteiről a honlapunkon tájékozódhatnak.

Madarak és fák napja (2020. május 17.)     
A tapintható élmény érdekében madárgyűrűzéssel egybekötött bemutatót tartunk. Egy előadás keretén belül vendégünk lesz a Velencei Madárkórház. Madárodú készítésére is lehetőség lesz. Idén különleges papagájokat is bemutatunk az érdeklődőknek.

Gyereknap/Arborétumok napja (2020. május 31.)   
Kiváló családi programot kínálunk. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére. Ismét lehetőség nyílik a közkedvelt kincskeresésre. Lesz tájékozódási verseny is, amelynek a szabályzatát a program részletes leírásánál találják. A nagy játékban elfáradt családok egy színdarab megtekintésével pihenhetik ki magukat.

Az arborétumok napja alkalmából meghívjuk a magyarországi arborétumok képviselőit, hogy programjaikkal népszerűsítsék a természetjárást.

Esti túra és csillag les (2020. június 26-27.)
A Budakeszi Arborétumban egy hangulatos, csendes, esti sétára invitáljuk a kedves érdeklődőket. A 20.45 kor induló séta során a szemfülesek megpillanthatnak 1-2 repülő Szentjánosbogarat, hallgathatják a tücskök koncertjét és a teljes besötétedés után  - amennyiben az időjárás engedi - csendben gyönyörködhetnek a csillagos égboltban, idén csillagászunk segítségével megismerkedhetnek a csillagképekkel is. Alkonyatkor az erdei denevérek és a szarvasbogár rajzásban is gyönyörködhetünk. A sötétedést követően meglátogatjuk a Manóösvényt. A séta időtartama 1,5-2 óra.

Szarvasbőgés (2020. szeptember 18-19 és 25-26.)
Az Arborétumot körülölelő erdőkben szép számban él a magyar erdők királya a gímszarvas. Szeptemberben a szarvas nász idején, az erdő a gím bikáktól „hangos”. A bőgés az Arborétum területére is behallatszik és így innen biztonságos élmény nyújt meghallgatása. Ebben az időszakban az erdők látogatása jelentősen korlátozott, de mi szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket. Újdonság, hogy a meghirdetett időpontokban egész éjjel az arborétumban lehet maradni, illetve a hajnali időpontokban is várjuk Önöket.

Állatok/madármegfigyelő világnap (2020. október 4.)    
Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halála napján, az állatok világnapja alkalmából készülünk az őszre.
Az állatok téli életét segítve etetőket helyezünk ki, illetve azokat megtisztítjuk és feltöltjük. A madarak és mókusok meghálálják a gondosságot. Madáretető készítésére is lehetőség lesz. Madárgyűrűzési bemutatót tartunk.
Vendégül hívott etológusunk előadásával mélyebb bepillantást nyerhetünk a kutyák viselkedésének rejtélyeibe.

Őszi szünet (2020. október 23 – november 1.)
Az Arborétum az őszi szünet idején végig nyitva tart. A gyermekek ismét kincsek után kutathatnak a sárguló lombok alatt.
A tavasszal meghirdetett faültetési programon való részvételre ismét lehetőség nyílik.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti világkiállítás keretében megrendezésre kerülő családi napon számos
szakmai, ismeretterjesztő programmal várjuk az érdeklődőket.
Az arborétumi kegyhely felszentelésével és Hubertus misével kezdődik a program. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Tökfesztivál (2020. október 25.)
Tökfaragás, tök sütés, sült gesztenye, erdei termések gyűjtése, lekvárok, termelői piac, Nemzeti Parki védjegyes termelők,
kosárfonás – kézműveskedés. Este töklámpásos esti sétával zárjuk a napot.

Márton-nap (2020. november 8.)
Márton-napon Látogatóinkat finom libás harapnivalókkal, környékbeli termelői borokkal, forralt borral, kézműves sörökkel, népzenével, népi játékokkal várjuk.

Adventi készülődés (2019. november 29.)
Az arborétum közepén található erdészházban advent első hétvégéjére készülve kopogtatót, adventi koszorút készíthetnek a jelentkezők főként természetes alapanyagokból.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Partnereink