2019. évi programajánlónk

Időpont: 
péntek, 2019, március 1 (Egész nap) - vasárnap, 2019, november 24 (Egész nap)

 

Tavaszi szünet, Húsvét (2019. április 18-23.)     

A családi programok már nagypénteken megkezdődnek a húsvéti tojásdíszek készítésével. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára, hétfőn pedig a húsvéti nyúlfészek keresésére. Minden gyermek számára rejt egy „nyúlfészket” az erdő! Az állatsimogatóban bárányok és nyuszik simogatására is lehetőség lesz. Idén először mindenki elhelyezheti a tojás díszét az arborétumi tojásfára. A húsvéti Föld napja alkalmából a gyermekek számára meglepetés játékokkal, vetélkedőkkel is készülünk.

Majális (2019. május 1.)                                             

Ideje lazítani! Az arborétum május elején az egyik legvitálisabb időszakában van. Kiváló pihenési, pokrócos piknikezési lehetőséget kínálunk. Kulturális programokkal, gyermek színdarabbal, gyermekjátékokkal, népi játékokkal, vetélkedőkkel várjuk Látogatóinkat. A focipályán légvárban ugrálhatnak a gyerekek; a foodtruckban készített finomságok teljessé tehetik a kellemes időtöltést. Az állatsimogatóban továbbra is várják a kis kedvencek a finom falatokat és a simogatást. Ünnepélyes májusfa állításra is sor kerül, amikor a párok meglephetik egymást egy aprósággal.

Anyák napja (2019. május 5.)

Kézműves asztalunknál minden gyermek elkészítheti ajándékát édesanyjának. Készülhet egy szép verssel, mondókával, ebben szintén segítségére leszünk a bátor gyermekeknek.

Madarak és fák napja (2019. május 18 – 19.)    

A tapintható élmény érdekében madárgyűrűzéssel egybekötött bemutatót tartunk. Szakvezetett túrát indítunk délelőtt, mely témája az arborétum és a Budai-hegység állatvilágának bemutatása. Madárodú készítésére is lehetőség lesz. Vendégünk lesz az állati jó bemutató is.

Gyereknap/Arborétumok napja (2019. május 26.)        

Kiváló családi programot kínálunk. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére. Ismét lehetőség nyílik a közkedvelt kincskeresésre. A nagy játékban elfáradt családok egy színdarab megtekintésével pihenhetik ki magukat. Ezen a napon kerül sor a Májusfa kitáncolására.
Az arborétumok napja alkalmából meghívjuk a magyarországi arborétumok képviselőit, hogy programokkal népszerűsítsék a természetjárást.

Esti túra és csillag les (2019. június 21-23 és 28-30.)

A Budakeszi Arborétumban egy hangulatos, csendes, esti sétára invitáljuk a kedves érdeklődőket. A 20.45 kor induló séta során a szemfülesek megpillanthatnak 1-2 repülő Szentjánosbogarat, hallgathatják a tücskök koncertjét és a teljes besötétedés után lehet csendben gyönyörködni a csillagos égboltban. Alkonyatkor az erdei denevérek és a szarvasbogár rajzásban is gyönyörködhetünk. A sötétedést követően meglátogatjuk a Manóösvényt. A séta időtartama 1,5-2 óra. Az esti túrák zárásaként az Erdei színház keretein belül Shakespeare: Szentivánéji álom c. darabját mutatjuk be.

Szarvasbőgés (2019. szeptember 13-22.)

Az Arborétumot körülölelő erdőkben szép számban él a magyar erdők királya a gímszarvas. Szeptemberben a szarvas nász idején, az erdő a gím bikáktól „hangos”. A bőgés az Arborétum területére is behallatszik és így innen biztonságos élmény nyújt meghallgatása. Ebben az időszakban az erdők látogatása jelentősen korlátozott, de mi szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket. Újdonság, hogy a hétvégéken a hajnali időpontokban is várjuk Önöket.

Állatok/madármegfigyelő világnap (2019. október 4-6.)          

Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halála napján, az állatok világnapja alkalmából készülünk az őszre. Az állatok téli életét segítve etetőket helyezünk ki, illetve azokat megtisztítjuk és feltöltjük. A madarak és mókusok meghálálják a gondosságot. Szakvezetett túrát indítunk délelőtt, melynek témája az arborétum és a Budai-hegység állatvilágának bemutatása. Madáretető készítésére is lehetőség lesz. Madárgyűrűzési bemutatót tartunk, illetve felavatjuk az Arborétumi vadlest.

Őszi szünet, Halloween (2019. október 26 – november 3.)

Az Arborétum az őszi szünet idején végig nyitva tart. A halloweeni népszokások egyre elterjedtebbek és népszerűbbek, így mi lehetőséget biztosítunk a tökfaragásra, amely a kirándulással egybekötve kiváló családi elfoglaltságot nyújthat. A gyermekek ismét kincsek után kutathatnak a sárguló lombok alatt. Este lámpás felvonulást tartunk, a tűzrakónál nagy tábortüzet állunk körbe.

Márton-nap (2019. november 10.)

Márton-napon Látogatóinkat finom libás harapnivalókkal, környékbeli termelői borokkal, forralt borral, kézműves sörökkel, népzenével, táncbemutatóval, népi játékokkal várjuk. Megjelenik az arborétumban Lúdas Matyi is.

Adventi készülődés (2019. november 24.)

Az arborétum közepén található erdészházban advent első hétvégéjére készülve kopogtatót, adventi koszorút készíthetnek a jelentkezők főként természetes alapanyagokból.

 

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)